ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЧЛЕНСТВО

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Положення про членство у Громадській Спілці «АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТА ЕКСПЕРТІВ УКРАЇНИ» розроблене на підставі Закону України «Про громадські об’єднання», Статуту Громадської Спілки АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТА ЕКСПЕРТІВ УКРАЇНИ».

1.2. Положення про членство у Громадській Спілці АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТА ЕКСПЕРТІВ УКРАЇНИ» визначає порядок набуття та припинення членства в Спілці, порядок обліку членів Спілки, їх права та обов’язки.

1.3. Спілка діє на принципі добровільності, що передбачає право осіб, які відповідно до цього Положення можуть бути членами Спілки, на вільну участь або неучасть у Спілці, у тому числі у вступі або припиненні членства (участі) у ній.

  1. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНІВ

2.1. Терміни, в тому числі з великої літери, вживаються у цьому Положенні в наступному значенні:

2.1.1. Спілка – Громадська Спілка «АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТА ЕКСПЕРТІВ УКРАЇНИ».

2.1.2. Статут – Статут Громадської Спілки «АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТА ЕКСПЕРТІВ УКРАЇНИ».

2.1.3. Положення – Положення про членство у Громадській Спілці «АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІВ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ ТА ЕКСПЕРТІВ УКРАЇНИ».

2.1.4. Кандидат – фізична або юридична особа, яка бажає вступити до Спілки та подала відповідну заяву до Правління Спілки в порядку, встановленому Статутом Спілки та цим Положенням.

2.1.5. Збори – Загальні Збори Членів Спілки, найвищий орган управління Спілки відповідно до Статуту Спілки.

2.1.6. Правління Спілки – виконавчий орган Спілки, який складається з Голови Правління Спілки та членів Правління Спілки відповідно до Статуту Спілки.

2.1.7. Члени Спілки – фізичні та юридичні особи, що вступили до Спілки в порядку, визначеному Статутом та цим Положенням, та засновники Спілки.

2.1.8. Внески – вступні, членські, цільові та інші внески, розмір та порядок сплати яких встановлений Положенням про внески у Спілці.

  1. ЧЛЕНСТВО В СПІЛЦІ

3.1. Членами Спілки на добровільних засадах можуть бути наступні особи:

  • юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, благодійні фонди;
  • фізичні особи, які досягли 18 років та не визнані судом недієздатними, а також відповідають вимогам Статуту.

3.2. Членами Спілки є особи, які прийняли рішення про утворення Спілки (засновники) та створили її у відповідності до чинного законодавства України, визнали Статут шляхом його затвердження на Установчих зборах Засновників Спілки, а також ті особи, що прийняті у Спілку в порядку, визначеному Статутом та цим Положенням.

3.3. Члени Спілки поділяються на наступні категорії:

  • Дійсні Члени ;
  • Почесні Члени .

3.4. До числа Дійсних Членів на умовах, визначних Статутом та цим Положенням, можуть буті прийняті:

  • юридичні особи приватного права, громадські організації та благодійні фонди, зареєстровані в Україні та за кордоном (надалі: Член – юридична особа);
  • фізичні особи, які відповідають вимогам Статуту, досягли 18 років та не визнані судом недієздатними.

3.5. Дійсний Член – це Член Спілки, який має право приймати участь у Загальних Зборах, висувати питання до порядку денного Загальних зборів, приймати участь в обговоренні, голосувати на Загальних зборах та делегувати себе або свого представника на обрання (призначення) до органів управління Спілки: Правління та Ревізійної комісії. Дійсний Член зобов’язаний сплачувати вступний та щорічні членські внески відповідно до порядку та розміру, що встановлені Правлінням Спілки.

3.7. Дійсним Членом, окрім засновників Спілки, може бути юридична особа, громадська організація та благодійний фонд або фізична особа яка:

  • відповідає критеріям, що визначені Статутом та цим Положенням;
  • визнає Статут;
  • погоджується із програмними цілями та завданнями Спілки;
  • прийняла та визнає Декларацію відповідальності перед споживачами та іншими Членами Спілки;
  • має позитивну репутацію;
  • в порядку, що встановлений Статутом та цим Положенням, подала заяву на прийняття до Спілки за формою та змістом, що встановлені Правлінням;
  • вчасно та належним чином сплачує вступний та щорічні членські внески;
  • має щонайменше дві рекомендації від чинних Дійсних Членів Спілки, що складені відповідно до вимог Статуту та цього Положення.

3.8. До числа Почесних Членів на умовах Статуту та цього Положення можуть буті прийняті фізичні особи (надалі – Член – фізична особа) з числа фахівців, експертів, вчених, політичних та громадських діячів, журналістів, представників державних органів, а також інших осіб, що мають особливі досягнення та/або здійснюють вагомий внесок, приймають активну участь в діяльності та розвитку Спілки.

3.9. Почесний Член – це Член Спілки, який має право приймати участь у Загальних Зборах, висувати питання до порядку денного Загальних зборів, приймати участь в обговоренні, має дорадчий голос, який не враховується при підрахунку голосів на Загальних зборах, та не може бути обраний до органів управління Спілки. Почесний Член звільнений від сплати вступного та щорічних членських внесків.

3.10. Почесним Членом може бути фізична особа, яка:

  • відповідає критеріям, що визначені Статутом та цим Положенням;
  • визнає Статут
  • погоджується із програмними цілями та завданнями Спілки;
  • має позитивну репутацію;
  • в порядку, що встановлений Статутом та цим Положенням, подала заяву на прийняття до Спілки за формою та змістом, що встановлені Правлінням.
  1. Прийняття до Спілки

4.1. Юридична особа, громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, благодійні фонди, фізичні особи, що відповідає вимогам Статуту й Положенню та має намір вступити до Спілки у статусі Дійсного Члена, подає Правлінню, або, у разі призначення, іншій уповноваженій Правлінням особі або органу:

  • письмову заяву про прийняття до Спілки за формою та змістом, що встановлені Правлінням;
  • витяг з рішення вищого керівного органу юридичної особи про намір вступити до Спілки із зазначенням обраного статусу Члена (для юридичної особи);
  • інформацію про свою діяльність за формою, що затверджена Правлінням, а також копії документів за списком, що затверджений Правлінням;
  • документ, який підтверджує сплату членських внесків відповідно до порядку і розміру, що встановлені Правлінням, а саме: вступного (одноразово та у повному обсязі) та щорічного (розраховується від суми щорічного членського внеску на поточний рік від дня подання документів до останнього дня поточного року).

Заява підлягає обов’язковій реєстрації особою або органом, що відповідає за діловодство та/або виконує секретарські функції.

4.2. Фізична особа, що відповідає вимогам Статуту та цього Положення та має намір вступити до Спілки у статусі Почесного Члена, подає Правлінню, або, у разі призначення, іншій уповноваженій Правлінням особі чи органу:

  • письмову заяву про прийняття до Спілки за формою та змістом, що встановлені Правлінням;
  • інформацію про свою діяльність за формою, що затверджена Правлінням, а також копії документів за списком, що затверджений Правлінням.

Заява підлягає обов’язковій реєстрації особою або органом, що відповідає за діловодство та/або виконує секретарські функції.

4.3. Подання заяви про прийняття до Спілки означає згоду особи з положеннями Статуту та іншими внутрішніми документами Спілки, а також згоду прийняти на себе обов’язки Члена Спілки, що передбачені чинним законодавством України, Статутом та внутрішніми документами Спілки.

4.4. Якщо особа, яка має намір вступити до числа Членів Спілки, а також подані нею інформація та документи відповідають вимогам чинного законодавства України, Статуту та цього Положення, уповноважена Правлінням особа або орган складає свій висновок щодо можливості прийняття особи до числа Членів Спілки, який разом із заявою про прийняття до Спілки та доданими матеріали передається на розгляд Правління.

У разі, якщо до моменту вирішення питання про прийняття особи до Спілки Правління не призначило відповідальну особу чи орган, питання про прийняття такої особи вирішується без складення висновку на підставі попереднього розгляду питання по кожній особі безпосередньо Правлінням або Загальними Зборами.

4.5. Якщо особа, яка має намір вступити до числа Членів Спілки, та/або подані нею інформація та/або документи не відповідають вимогам чинного законодавства України, Статуту та цього Положення, така заява не підлягає розгляду Правлінням, про що Правління повідомляє таку особу із належним письмовим обґрунтуванням.

4.6. Рішення про відмову у розгляді заяви про прийняття до Спілки не позбавляє особу права повторно подати заяву за умови усунення недоліків, викладених у рішенні про відмову.

4.7. У разі, якщо особа, яка має намір вступити до числа Членів Спілки, вважає рішення про відмову у розгляді заяви про прийняття до Спілки таким, що є необґрунтованим та/або не відповідає вимогам чинного законодавства України, Статуту, цього Положення, таке рішення може бути оскаржене такою особою в порядку, що передбачений Статутом та цим Положенням про Участь.

4.8. Рішення про прийняття до Спілки ухвалюється Правлінням за загальними правилами, що встановлені Статутом. За ініціативою Правління або Загальних зборів питання про прийняття до Спілки може бути винесено на розгляд Загальних зборів. У разі, якщо питання про прийняття особи до Спілки розглядається Загальними зборами, Президент або за його дорученням будь-який член Правління подає на розгляд Загальних зборів заяву такої особи із усіма доданими матеріалами.

4.9. У разі не набрання Правлінням або Загальними зборами необхідної кількості голосів при вирішенні питання про прийняття особи до Спілки, заява такої особи про прийняття до Спілки вважається відхиленою.

4.10. У разі відхилення заяви про прийняття до Спілки збоку Правління або Загальних зборів та у разі повторного бажання особи вступити до Спілки, наступна її заява розглядається виключно Загальними зборами і не раніше ніж через три місяці після дати відхилення попередньої заяви.

4.11. У разі, якщо особа, яка подала заяву про прийняття до Спілки, з будь-якої причини не була прийнята до Спілки або її заяву було відхилено без розгляду, сума членських внесків, що була  сплачена нею при поданні заяви, підлягає поверненню за її окремою заявою у 10-денний строк.

4.12. Про прийняття до Спілки Члену видається Свідоцтво. За рішенням Правління або уповноваженого ним органу представникові Члена-юридичної особи та Члену – фізичній особі можуть видаватися посвідчення за правилами та процедурами, що затверджується таким рішенням додатково.

  1. Права та обов’язки Членів

5.1. Окрім прав, визначених чинним законодавством України та цим Положенням щодо кожної категорії Членів, Член Спілки має право:

  • вносити до керівних органів пропозиції щодо діяльності Спілки, які підлягають обов’язковому розгляду, у т.ч. щодо питань лобіювання інтересів;
  • отримувати інформацію, що стосується діяльності Спілки, у відповідності до Статуту;
  • приймати участь у партнерських програмах та заходах, що проводяться Спілкою або за участю Спілки, користуватися при цьому встановленими пільгами;
  • знайомитися з рішеннями керівних органів Спілки;
  • брати участь в обговоренні проектів рішень керівних органів Спілки;
  • користуватися інформаційними ресурсами Спілки;
  • обмінюватися інформацією про свою діяльність;
  • вийти зі Спілки;
  • у разі надання йому безпосередніх повноважень, що оформлені письмово у належній формі, має право виступати від імені Спілки у юридично значимих питаннях;
  • має інші права, що передбачені чинним законодавством України, Статутом та цим Положенням.

5.2. Окрім обов’язків, чинним законодавством України та Положенням щодо кожної категорії Членів, Член Спілки зобов’язаний:

  • дотримуватися принципів та цілей Спілки;
  • дотримуватися вимог Статуту та внутрішніх документів Спілки;
  • виконувати рішення керівних органів та посадових осіб Спілки, прийнятих в межах чинного законодавства України, Статуту та внутрішніх документів Спілки;
  • брати активну участь у діяльності Спілки, виконанні її завдань та прийнятті нею рішень;
  • не допускати дій, що завдають матеріальну шкоду або шкоду діловій репутації Спілки;
  • не допускати дій, що завдають шкоду діловій репутації інших Членів Спілки;
  • поважати принципи конфіденційності та не розголошувати інформацію, яка є конфіденційною інформацією Спілки та/або її Членів;
  • надавати виконавчим органам Спілки за їх запитом відомості про себе та свою діяльність згідно вимог, що затверджуються Правлінням.
  1. Представництво Члена у Спілці.

6.1. Від імені Члена – юридичної особи у взаємовідносинах із Спілкою має право виступати:

  • вищий статутний орган такого Члена;
  • посадова особа Члена, наділена відповідними повноваженнями згідно із статутом та/або рішенням вищого статутного органу такого Члена;
  • довірена особа, наділена відповідними повноваженнями згідно із статутом та/або рішенням вищого статутного органу такого Члена та/або довіреністю.

При цьому Член-юридична особа має право у будь-який момент замінити свого представника, повідомивши про це Правління у письмовій формі.

6.2. Член-фізична особа у взаємовідносинах із Спілкою виступає від свого імені виключно особисто.

6.3. Призначення на посади до органів управління Спілки (Правління, Ревізійної комісії тощо) осіб, які є представниками Членів – юридичних осіб та їхня участь у роботі цих органів від моменту призначення є особистою, а тому не носить характеру представництва, а отже не є представництвом таких Членів в органах управління Спілки.

6.4. Правління шляхом голосування на загальних підставах має право прийняти рішення про обмеження представництва Члена – юридичної особи.

  1. Облік Членів

7.1. Ведення обліку Членів здійснюється шляхом складення Реєстру Членів та їх особових справ, яке забезпечує Правління або інший призначений ним структурний підрозділ Спілки чи посадова особа Спілки.

7.2. Реєстр Членів та особові справи (заяви, копії документів та інші матеріали та облікові документи) зберігаються призначеним Правлінням структурним підрозділом Спілки чи посадовою особою Спілки.

  1. Членські внески та інші додаткові внески Членів

8.1. Питання про встановлення розмірів вступного та щорічних членських внесків та умов їх оплати вирішується Правлінням в порядку, який встановлений Статутом.

8.2. Вступний та щорічні членські внески сплачують Дійсні Члени .

8.3. Почесні Члени  звільнені від сплати вступного та щорічних членських внесків.

8.4. В окремих випадках з урахуванням особливих обставин Правління своїм рішенням має право звільняти від сплати вступного та/або щорічних членських внесків, зменшувати їх розміри, розстрочувати оплату, а також надавати інші пільги окремим Членам чи групам Членів.

8.5. Протягом першого року участі у Спілці особа, яка приймається до Спілки в статусі Дійсного Члена, сплачує одноразово вступний внесок у повному обсязі, а також щорічний членський внесок на перший рік участі, який розраховується пропорційно від затвердженого Правлінням розміру щорічного членського внеску на поточний рік за період від дня подання документів до останнього дня поточного року включно.

8.6. Членські внески перераховуються на розрахунковий рахунок Спілки відповідно до правил та процедур, що відповідають вимогам чинного законодавства України.

8.7. У разі добровільного виходу чи виключення Члена зі Спілки  вступний та щорічні членські внески не повертаються, а залишаються у розпорядженні Спілки.

8.8. Члени  можуть здійснювати додаткові платежі на користь Спілки у вигляді додаткових добровільних внесків.

  1. Виключення Члена зі Спілки

9.1. Рішення про виключення Члена зі Спілки ухвалюється Правлінням за загальними правилами, що встановлені Статутом. За ініціативою Правління або Загальних зборів питання про виключення із Спілки може бути винесено на розгляд Загальних зборів. У разі, якщо питання про виключення Члена розглядається Загальними зборами, Президент або за його дорученням будь-який член Правління подає на розгляд Загальних зборів матеріали, що стосуються питання про виключення такого Члена, з описом обставин для виключення, у т.ч.  обставин скоєних порушень.

9.2. Рішення про виключення Члена зі Спілки ухвалюється у випадках:

  • якщо Член Спілки не виконує та/або порушує Статут Спілки, положення її внутрішніх документів, рішень керівних органів та посадових осіб, що прийняті ними в межах повноважень;
  • якщо Член не сплачує або невчасно сплачує членські внески, або іншим чином порушив порядок їх оплати, що встановлений Статутом, цим Положенням, рішеннями керівних органів Спілки;
  • якщо Член Спілки не бере участі в діяльності Спілки та/або не виконує інші обов’язки Члена Спілки;
  • якщо Членом Спілки вчинено дії, що суперечать статутним завданням Спілки;
  • якщо Членом Спілки вчинено дії, що є несумісними із метою (цілями) Спілки;
  • якщо Членом Спілки вчинено дії, що істотно шкодять репутації Спілки та/або репутації її Члена.

9.3. При вирішенні питання про виключення Члена зі Спілки сам Член (у т.ч. його представник на Загальних зборах або особа, призначена у Правління за поданням такого Члена) участі в голосуванні не приймає.

9.4. Член може вийти зі Спілки в будь-який момент, подавши до Правління заяву про вихід за власним бажанням.

9.5. Член вважається виключеним зі Спілки:

  • у разі прийняття рішення про вихід безпосередньо самим Членом – з моменту подання до Правління: для Члена – юридичної особи – заяви про вихід із додаванням витягу з рішення вищого статутного органу управління такого Члена – юридичної особи про його вихід із Спілки, який має бути завірений підписом посадової особи та печаткою такого Члена; Члена – фізичної особи – особистої заяви про вихід;
  • в усіх інших випадках – з моменту винесення Правлінням або Загальними зборами рішення про виключення Члена зі Спілки.
  1. Процедура оскарження рішень щодо участі у Спілці

10.1. Член Спілки може оскаржити дії або рішення Правління до Загальних зборів.

10.2. Скарга подається Членом – фізичною особою особисто, особисто або від його імені його уповноваженою особою, від імені Члена – юридичної особи – його уповноваженою особою.

10.3. Підготовка скарги до розгляду за рішенням Президента доручається одному з членів Правління, який має отримати письмові пояснення від Президента, а у разі потреби – від інших членів Правління, інших керівних органів і посадових осіб Спілки, від особи, що подала скаргу, від інших осіб, а також отримати документи та іншу інформацію, що стосуються суті скарги.

10.4. Загальні збори зобов’язані розглянути скаргу на найближчому засіданні і прийняти рішення, про яке повідомляють особу, яка подала скаргу.

  1. Відповідальність за порушення цього Положення

11.1. Особи, що порушують  вимоги та правила, що встановлені цим Положенням, несуть юридичну відповідальність відповідно до чинного законодавства України та Статуту.

11.2. Члени , які порушують вимоги та правила, що встановлені цим Положенням, можуть бути виключені зі Спілки за рішенням, яке приймається в порядку та із наслідками, що встановлені Статутом та цим Положенням.

  1. Заключні положення

12.1. Це Положення відповідає чинному законодавству України та Статуту.

12.2. У разі, якщо окремі частини цього Положення не відповідають положенням Статуту, переважну силу мають положення Статуту.

12.3. Тлумачення положень Статуту, цього Положення, а також надання необхідних роз’яснень та висновків відноситься до компетенції Правління.

12.4. Це Положення може бути змінене, у т.ч. викладене у новій редакції, або скасоване за рішенням Правління або Загальних зборів Спілки.